Tijd, herinnering en ruimte

Thema: Tijdelijkheid
Jaar:2013
Locatie: Java Eiland – A’dam
Schaal:Architectuur

Door de toenemende scheepsvaart werden eind 19e eeuw kunstmatige schiereilanden aangelegd in het Oostelijk Handelsgebied. Na het vertrek van de scheepsvaart, de intrek van stadsnomade, werd in de jaren ’90 gestart met de transformatie naar woonwijk. De kop van Javaeiland staat leeg en is een locatie voor tijdelijke interventies. Zo ook voor het Tijdelijk Nationaal Historisch Museum (TNHM).

Het TNHM toont een route door de tijd. Zo ook het museum zelf. Het museum wordt in verschillende fases gebouwd, waardoor het door de tijd groeit. Het groeit in m3,in expositie mogelijkheden, maar ook in het geheugen van de bezoekers. Alle ruimtes worden verbonden door middel van een route, die je leidt door de geschiedenis van Nederland.

In de laatste fase worden de verschillende losse expositie ruimtes losgekoppeld, en verdwijnt het TNHM langzaam. Het enige wat overblijft is het pad wat uitgesleten is door de bezoekers. De voormalige verbindingsroute zal de mensen herinneren aan wat geweest is. Delen van deze route kunnen gebruikt worden voor nieuwe functies. Zo zal de ruimte, door de tijd, alleen in ons geheugen blijven bestaan.