Herontwikkelen van licht lucht en ruimte

Thema: Hergebruik
Jaar:2011
Jaar: Bergeijk
Ontwerp:Architectuur

De Ploeg is een fabriek uit 1958 waar de befaamde ploegstoffen geweven werden. Het gebouw is ontworpen door G Rietveld en G.Beltman en kenmerkt zich door het “nieuwe bouwen”, Licht, Lucht en Ruimte. Vanaf 2007 staat de fabriek leeg, door de teruglopende vraag naar stoffen. In 2008 is de Ploeg aangewezen als Rijksmonument, samen met de bijbehorende tuin ontworpen door M.Ruys.

Door de thema’s Licht, Lucht en Ruimte is fabriek uiterst geschikt om exposities in te tonen. De arbeiders die in de Ploeg werkte waren gebaat bij indirect licht, hierdoor zijn alle daklichten gericht op het noorden. Ook voor tentoonstellingen is deze lichtinval gewenst. De grote open fabriekshallen geven de vrijheid tot vrij indeelbare expositie ruimtes, waardoor er een hoge mate van flexibiliteit ontstaat.

De Ploeg ontleent haar karakter aan de acht naast elkaar liggende shed-daken. Door de ronding wordt het licht geleidelijk naar binnen geleid wat zorgt voor een aangename inval. De gewapende betonconstructie van deze daken was nog niet eerder zo licht uitgevoerd. Omdat het dak meer dan 70% van de gebouwschil bevat, moet het geïsoleerd worden om grote temperatuur schommelingen te voorkomen.