Toekomstbestendig leven met water

Thema:Water/Duurzaamheid
Jaar:2010
Jaar: Heijplaat, Rotterdam
Schaal:Stedenbouw

Heijplaat is een voormalig arbeidersdorp aan de oude havens van Rotterdam. Naarmate de import en export groeide en daarmee ook de schepen, waren de havens in Rotterdam te klein geworden en verhuisde de industrie naar de Maasvlakte. Hierdoor kwamen de stadshavens leeg te liggen. Een nieuwe uitdaging voor de stad Rotterdam.

Naarmate de stad groeit, het bewonersaantal groeit, groeit ook de vraag naar wonen bij groen en water. De gebieden rond de oude stadshavens zijn de perfecte plek om dit te combineren. Recreƫren in de stad is een must. Door Heijplaat te verbinden met het groene Quarantaine eiland, middels een dijk, ontstaat er binnenwater. Zo combineer je de kwaliteiten groen en veilig water voor wonen en recreƫren.

Door het smelten van gletsjers en meer regenval krijgt Rotterdam met de Maas er een uitdaging bij. Hoe om te gaan met meer (hoog)water. Zo ook op Heijplaat. De nieuwe dijk vangt de hoge waterstand van de Maas op. De toenemende regenval wordt opgenomen in het binnenwater. Aan het binnenwater is een waterplein ontworpen dat stapsgewijs vol loopt naarmate het meer regent. Hierdoor is Heijplaat bestand tegen water.